marți, 13 decembrie 2011

Minunatele calităţi ale ingerilor

Îngerii pot pătrunde şi cele mai adînci şi ascunse gînduri ale omului; adesea, oamenii ajung să fie răi şi atunci îngerii îl feresc de multe ori pe asemenea om de primejdii, însă dacă toate acestea nu ajută, îl lasă să greşească. După ce va simţi suferinţa, omul va deveni mai înţelept, va renunţa la ignoranţă şi se va îndrepta.
Îngerii respectă mai mult chiar şi o mică scînteie a libertăţii voinţei omeneşti decît toată puterea şi fapta care le-a fost dată de Dumnezeu! Ei nu obligă niciodată pe oameni să facă ceva. De aceea, e necesar ca mai întîi oamenii să dorească să fie ajutaţi iar apoi îngerii vor asculta chemarea şi vor acţiona cu toată forţa lor. Căci, să nu uităm: “Cere şi ţi se va da, bate şi ţi se va deschide”
De asemenea, e bine să ştim că îngerii nu pot face nimic prin propria lor voinţă, ci ei fac totul prin voinţa nesfîrşită şi unică a lui Dumnezeu. Ei sînt pure receptacole ale acestei Voinţe Divine, iar apoi îndeplinesc ce li se cere. Şi ei beneficiază de liberul arbitru, pot face aşa cum doresc, însă ei nu trebuie să uite de sarcina pe care o au de îndeplinit.
Iubirea lor este atît de mare, încît omul nu ar putea să o îndure decît atunci cînd iubirea din inima lui va fi la fel de mare ca iubirea îngerilor. În schimb, omului i-a fost dat să poată îndura profunzimea cea mai adîncă a înţelepciunii îngerilor, aşa cum omul poate suporta lumina unei flăcări, dar nu şi flacăra care dă această lumină.
În ipostaza de învăţători spirituali, ei nu arată totul limpede pentru ca să te determine să te gîndeşti tu însuţi şi să iei hotărîri drepte, să deosebeşti între bine şi rău. Acesta este un mod divin de a învăţa. La momentul potrivit, după ce sufletul omului se va trezi, el va şti spontan şi toate lămuririle necesare. Dacă însă sufletul nu este trezit, nu vom putea înţelege adevărurile mai profunde ale înţelepciunii Cerurilor.


Ingerul Sanatatii


Acest articol, este publicat prin amabilitatea Editurii PRONIA INTERNATIONAL 
Acest înger ne poate ajuta să ne găsim energia necesară pentru a ne împlini proiectele, ne învaţă cum să avem mai multă grijă de sănătatea noastră, cum să ne canalizăm energia astfel încât să nu ne epuizăm sau să ne îmbolnăvim.
Acest înger are în grijă starea noastră de bine. Cu ajutorul său vom putea lua cele mai bune decizii referitoare la modul în care să ne ducem viaţa.
Îl putem ruga să ne arate calea spre o viaţă sănătoasă şi echilibrată, ca să   fim fericiţi şi să ne amplificăm starea de bine. Îi putem cere vitalitate să facem ceea ce dorim, dar şi putere ca să îndeplinim cu succes tot ceea ce ne-am propus. Acest înger nu doar că ne sprijină sănătatea fizică, ci se îngrijeşte şi de cea emoţională şi spirituală. Adevărata sănătate se dobândeşte din echilibrul dintre minte, trup şi spirit, acest înger putându-ne ajuta să atingem această armonie. El ne veghează şi ne protejează de ceea ce ne poate influenţa negativ.
Dacă dorim să fim mai sănătoşi făcând exerciţii, mâncând natural sau luându-ne vacanţe relaxante, acest înger ne încurajează să ne simţim bine. Suntem îndrumaţi spre un stil de viaţă regenerator care să ne confere un sentiment de bunăstare şi destindere, plăcere şi bucurie.
Acesta este îngerul care are grijă de noi când suntem bolnavi şi care binecuvântează leacurile şi remediile pe care le folosim, ajutându-ne astfel să ne recăpătăm puterile. El se îngrijeşte ca noi să nu ne îmbolnăvim din cauza suprasolicitărilor.
Ne putem ruga Îngerului Păzitor al Sănătăţii să ne dăruiască sănătate şi să ne vindece de orice boală suferim, indiferent că este de natură fizică, emoţională sau spirituală. Îl rugăm să ne dea putere şi starea de bine de care avem nevoie pentru a putea duce la bun sfârşit tot ce ne-am propus.
Darurile spirituale pe care ni le oferă: ne ocrotesc sănătatea, ne feresc de boli, ne ajută să ne amplificăm energia vitală, astfel încât să facem faţă cu succes cerinţelor vieţii, ne ajută să atingem şi să menţinem un echilibru între structurile noastre fizice, psihice, mentale şi spirituale.

Sursa: Revista Misterelor Nr. 1 / Octombrie 2009


luni, 12 decembrie 2011

Tacerea ingerilor

In "Despre numele divine" (IV, 2), Dionisie Areopagitul vorbeste, la un moment dat, despre ingeri ca despre niste "vestitori ai dumnezeiestii taceri". Pasajul e sur­prinzator, chiar daca trimite la marea tema a incognoscibilitatii lui Dumnezeu pe care - cum spun Sfin­tii Parinti (Ioan Gura de Aur, de pilda) - nici inge­rii nu pot s-o destrame. Dar tot ce stim - din surse - despre ingeri ii plaseaza mai curand la antipodul tacerii. Nu sunt ei mesageri, vestitori, muzicieni? Nu sunt tocmai ei aceia care fac cerurile sa rasune? "Voci" ale Domnului, interpreti ai Cuvantului Lui, slavitori - cu glas si trambita - ai splendorii Sale, ingerii nu par sa fie ilustrarea cea mai convingatoare a apofatismului... Dionisie deschide insa, in marginea tace­rii dumnezeiesti, un teritoriu de reflexie despre tacerea ingerilor, mai putin frecventat de angelologie.

Ingerii tac, asa cum stiu sa taca, in genere, naturi­le slujitoare. Tacerea lor e forma suprema a "asculta­rii", semnul radical al smereniei disponibile, asteptarea intensa a poruncii dumnezeiesti. Ceea ce "se aude" in tacerea aceasta e o maxima receptivitate fata de voia altuia. Calugarii care se straduiesc sa imite mo­ravurile ingerilor nu sunt niciodata mai aproape de tel decat atunci cand tac.("Caci tacerea celor curati este rugaciune...", spune Sf. Isaac Sirul (Filocalia, X, p. 450). Sau (ibid., p. 474): "Tacerea este taina veacului viitor. Iar cuvintele, unealta acestei lumi." Vezi si comen­tariile lui Dumitru Staniloae (ibid., nota 424, p. 345 si nota 584, p. 474), cu citatul din Olivier Clement despre "tacerea epifanica" si despre "supra-abundenta tacerii").

Intrucat textele sacre consemneaza mai cu sea­ma momentele cand ingerii vorbesc, cand, in impre­jurari speciale, se adreseaza oamenilor, nu suntem obisnuiti sa ne reprezentam tacerea prelunga din­tre fulgurantele lor discursuri. De altfel, chiar cand vorbesc, ingerii sunt, de regula, laconici, strict in­dicativi, fara volute, fara ornamentica.

Pe de alta parte, ingerii - cei pazitori mai ales - sunt, prin delegatie divina, pedagogii nostri. Cum se impaca pedagogia cu tacerea? In imediat, lucrul e im­posibil. Nimic nu e mai putin misterios decat un pro­fesor. Profesorul e locvace si divulgativ. E cu atat mai bun pedagog cu cat se tine mai departe de mistagogie. Ingerul insa trebuie sa inlocuiasca discursul prin prezenta. Iar prezenta lui e - in afara unor mo­mente privilegiate - extrem de discreta. Suntem in­valuiti fara incetare de tacerea ingerului nostru, pe care, neatenti, o percepem ca absenta, ca demisie ne­putincioasa.

Despre ce vorbeste tacerea unui inger? "Despre tacerea dumnezeiasca" - spune Dionisie. Adica de­spre tacerea care se afla dincolo de Cuvantul Lui, in tenebra supra-evidenta a plenitudinii Sale. Or, sin­gurul mod de a indica tacerea este tacerea insasi, ta­cerea atenta, orientata, harnica. Fiindca exista specii ale tacerii care nu au nimic de a face cu tacerea in­gerului: tacerea obosita, stupoarea, inexpresivitatea, evaziunea, nesimtirea, lenea. Pe scurt, tacerea in care n-a locuit niciodata nici macar o farama de cuvant. Dimpotriva, tacerea ingerului e plina de gest si de aluzie. Uneori e insotita de un suras, ca tacerea aceea formidabila, aproape echivoca, de pe chipul ingeru­lui care, in finalul unui film de Pasolini, priveste mor­mantul gol al lui Iisus. Tacerea ingerului vorbeste despre dumnezeiasca tacere a mormantului gol. Si despre vidul impenetrabil, atotcuprinzator, al Ce­lui inviat, care transforma moartea in vacuitate. Tacerea ingerilor este o tacere eminamente faptuitoare. Ei ni se adreseaza, fara cuvinte, prin actiu­nea lor, prin evenimente, intamplari si experiente. Ploaia cazand egal pe suprafata unui lac poate fi mai plina de ingeri decat un compact op de teologie.

Nu e mai putin adevarat ca situatia ierarhiilor ce­resti e condamnata la o anumita ambiguitate: am­biguitatea sub care sta orice fiinta intermediara. Una e tacerea dumnezeiasca, alta e vestirea acestei taceri. Pentru a vesti o tacere, trebuie sa fii simultan de par­tea tacerii si de partea expresiei. E o proba greu de tre­cut, o proba pe masura teribilei puteri a ingerilor. Oricine "teologhiseste" incearca, in fond, sa se con­tamineze de aceasta putere, sa vesteasca o inaparenta, sa imite ambiguitatea angelica. Ca fiinte situate in interval, intre natura creata si Dumnezeu, oame­nii comunica genuin, "consangvin" as spune, cu fi­intele ingeresti situate intre Dumnezeu si umanitate.


Andrei Plesu

duminică, 11 decembrie 2011

Rugaciunea Sfantului Francisc din Assisi

Doamne, fa din mine unealta Pacii Tale
Acolo unde este ura s-aduc iubire,
Acolo unde este ofensa s-aduc iertare,
Acolo unde este dezbinare s-aduc unire,
Acolo unde este greseala s-aduc adevar,
Acolo unde este neincredere s-aduc credinta,
Acolo unde este disperare s-aduc speranta,
Acolo unde este intuneric s-aduc lumina ta,
Acolo unde este tristete s-aduc bucurie.
 
O, Stapane, nu te-am cautat atat
Spre a fi consolat... cat pentru a consola,
Spre a fi inteles... cat pentru a intelege,
Spre a fi iubit... cat pentru a iubi.
 
Deoarece:
 
Dand... primesti,
Pierzand... gasesti,
Iertand... esti iertat,
Murind... reinvii la viata eterna!





luni, 5 decembrie 2011

9 tipuri de ingeri

Chiar daca puterm vorbi direct cu Dumnezeu prin rugaciune, El ajunge la noi printr-o varietate de ingeri, care au fiecare atributii distincte. Exista noua tipuri de ingeri in trei grupe majore, cunoscute sub numele de ceruri. Indiferent de locul lor din ierarhie, ingerii sunt ca si noi, indivizi.

Spre deosebire de noi, pentru ca sunt in masura sa vada dincolo de o cronologie muritoare, ei sunt extrem de rabdatori si iertatori. Sunt la curent cu obiectivele vietii noastre personale si sunt desemnati sa ne ajute, dar niciodata nu vor interveni peste liberul-arbitru. Entitatile primului cer emana in univers vibratii sau valuri de dragoste devotata.

1. Serafimii

Sunt ingerii care sunt cel mai aproape de Dumnezeu. Ii inconjara tronul si emit o lumina intensa fierbinte, reprezentand dragostea Lui. Serafimii sunt considerati „serpi de foc", si nici macar celelalte fiinte divine nu se pot uita la ei. Exista doar patru serafimi si fiecare are patru fete si sase aripi. Cand vin pe Pamant, renunta la aspectul lor de sarpe, preferand o intruchipare umana inalta si subtire.

2. Heruvimii

Acesti ingeri sunt detinatorii evidentei ceresti si ai cunoasterii lui Dumnezeu. Sunt trimisi pe Pamant cu sarcini mari, cum ar fi expulzarea oamenilor din Gradina Edenului. Arta antica descrie heruvimii ca avand un aspect de sfinx, cu aripi si cu chipuri umane, si nu copii dolofani cu aripi, cum apar acum pe felicitari si carti postale. Ophaniel, Rikbiel si Zophiel sunt heruvimi, asa cum a fost Satana inainte de cadere.

3. Tronurile

Infatisarea Tronurilor e poate cea mai bizara din primul grup. Se spune ca arata ca niste roti mari stralucitoare, acoperite cu multi ochi. Ii servesc lui Dumnezeu drept car si Ii distribuie judecata, in scopul de a-I indeplini dorintele pentru noi. Ingerii din al doilea cer pot exista intr-o stare de tranzitie intre lumea celesta si cea umana. Tronurile sunt considerate guvernatori ceresti , care incearca sa gaseasca un echilibru intre materia si spirit, intre bine si rau.

4. Domniile

Ganditi-va la Domniica la managementul de mijloc. Ei primesc ordine de la Serafimi si Heruvimi, apoi impart atributiile ingerilor-lucratori . Scopul lor principal este de a se asigura ca Universul isi pastreaza ordinea prin trimiterea puterii pe Pamant, pe care o primesc sefii de guvern si alte autoritati. Zadkiel este seful acestui ordin.

5. Virtutile

Avand forma unor scantei de lumina, Virtutile sunt responsabile cu mentinerea lumii naturale si ii inspira pe oameni in domenii cum ar fi stiinta. Primesc ordine de la ingerii de mai sus si le transforma in miracole pentru cei care merita. Cand ni se arata in forma lor pamanteasca, ele sunt muzicieni, artisti, vindecatori, dar si oameni de stiinta care lucreaza cu puterea dragostei si a fizicii. Cei doi ingeri care s-au aratat la inaltarea lui Iisus se crede ca au fost Virtuti.

6. Stapanii

In forma lor cereasca, Stapanii apar ca fumuri viu colorate, dar neclare. Stapanii sunt agenti de frontiera intre Cer si Pamant. Ei sunt ingerii nasterii si ai mortii. Unii cred ca ei se afla si in fruntea demonilor care doresc sa distruga lumea, in timp ce altii, mai ales Sf. Paul, credeau ca Stapanii in sine erau cei rai. In orice caz, ei sunt un grup de experti care servesc drept consilieri in materie de religie, teologie si de ideologie.

7. Intaietorii

Aceste fiinte angelice au forma unor raze de lumina. Intaietorii supravegheaza totul. Ei ghideaza intreaga lume - natiuni, orase si alte localitati. Mai mult, sunt responsabili cu religia si politica. Ca si cum n-ar avea destule sarcini, sunt de asemena responsabili cu gestionarea actelor ingerilor din subordinea lor.

8. Arhanghelii

Acestia, impreuna cu ingerii, sunt protectorii oamenilor si ai tuturor lucrurilor fizice. Dar nu-i chemati sa va ajute personal; Arhangheli raspund cel mai bine cand vine vorba de treburi care implica intreaga omenire. Ei sunt primul ordin de ingeri care apar numai in forma umana. Ca atare, functioneaza printre noi sub forma de exploratori, filozofi si lideri ai drepturilor omului. Acest ordin este cel mai cunoscut datorita mentionarii in Biblie al numelor Mihai, Gabriel, si Rafael.

9. Ingerii

Ingerii sunt adevaratii intermediari intre Dumnezeu si oameni. Ingerii nu vegheaza peste natiuni; ei au grija de gospodarii si de oamenii care cred in Dumnezeu si ii apara de demoni. Ei hranesc, consiliaza si vindeca. Fiecare are un inger al lui, cunoscut ca „ingerul pazitor", si este alaturi de noi zi de zi.